Be brave, join the brave ones

Blog

#NoFilter

Coronavirus, jonge zzp’ers en eenzaamheid: hoe hiermee om te gaan?

Nederland telt ruim 1 miljoen zzp’ers. Daarvan is 40% jonger dan 45 jaar. De zzp’ers werken zowel fulltime als parttime in vrijwel iedere denkbare sector. Door het coronavirus ligt het merendeel van de werksectoren plat, of het werk wordt op zijn minst bemoeilijkt door de huidige omstandigheden. Gelukkig is er in toenemende mate aandacht voor de economische, praktische en ook gezondheidseffecten van de coronapandemie voor deze groep. Maar hoe zit het eigenlijk met de mentale gevolgen van de lockdown voor al die jonge zzp’ers?

Fysieke aanwezigheid

‘Thuiswerken’ is het devies. Daar valt met dank aan de moderne technologie een behoorlijke mouw aan te passen. Er wordt wat afgebeld en geskypet en ook FaceTime, WhatsApp en Zoom draaien overuren. Veel kan, met de nodige aanpassingen, doorgaan. Maar veel ook niet. Want pas als iets er niet meer is, weet je wat je mist, toch? Hoe waardevol zijn al die handdrukken, knuffels, zoenen, groepsmeetings, flexwerkplekken, verzamelgebouwen, kantoortuinen en huisbezoeken nu werkelijk?

Erbij horen

Onmisbaar, eigenlijk. Contact is essentieel voor ons mensen. Wie er een gebrek aan heeft, kan zich daardoor naar voelen of zelfs ziek worden. Nu we met z’n allen zo veel mogelijk thuis moeten blijven, blijkt het een hele uitdaging om met sluimerende of knetterende eenzaamheid om te gaan. Jonge zzp’ers zijn daar geen uitzondering op, sterker nog: misschien dat zij nu, meer dan ooit, voelen hoe belangrijk het is om ‘ergens deel van uit te maken’.

Uitwisselen

Het gevoel iets te doen wat generatiegenoten ook doen. Reflecteren, sparren, geïnspireerd of gemotiveerd worden. Het goede voorbeeld krijgen, of juist het verkeerde waardoor jij het compleet anders of nóg beter wilt doen. Iemand die je vraagt hoe het gaat, de dag met je doorneemt. Samen lunchen en op vrijdagmiddag het weekend inluiden. Spuien over een lastige klant of een moeilijke vraag. Afkijken, leren, overdragen en doorgeven. Hoe doe je dat als jonge zzp’er in je eentje, vanuit huis?

Een paar tips

 1. Voeg je bij een onlinegroep

  Zoek vakgenoten op social media, fora, chatsites, websites van verenigingen en clubs waar je lid van bent (vakbond, branchevereniging, sportclub, netwerkorganisatie) en WhatsApp. Maak met elkaar een online groep aan waarin je ervaringen kunt uitwisselen, vragen kunt stellen, iets kunt voorleggen of overdragen, elkaar een fijne dag kunt wensen en even kunt checken bij de ander hoe het gaat.

 2. Ga bewegen

  Ook als je weinig of geen goede conditie hebt, kun je prima buiten bewegen. Houd afstand – maak het niet té gek, en geniet van de buitenlucht. Gebruik de benenwagen, stap op de fiets of ren een parcours in een park of natuurgebied. Doe dat alleen en vooral niet in groepsverband. Zie je op tegen de stilte? Zet een fijn muziekje op of luister een toffe podcast terwijl je beweegt.

 3. Gebruik de tijd voor eigen dingen

  Hoe wrang ook, je bespaart door thuis te werken enorm op reistijd en vergaderingen. Benut deze tijd door de ruimte te geven aan jouw eigen dingen. Werk een nieuw idee uit, zet een plan op papier, schrijf je toekomstdroom uit, werk je administratie bij. Lees vakliteratuur of kijk een tutorial. En doe eens wild: volg een (gratis) online cursus!

 4. Houd contact over én met jouw gevoel

  Wie niet graag praat, hoeft natuurlijk niet meteen in de telefoon te klimmen. Je kunt iemand uit jouw netwerk vragen of je elke dag even een berichtje kunt sturen. Vind je het lastig om je in woorden uit te drukken? Spreek met elkaar af welke emoticons je gebruikt om aan te geven hoe je je voelt. Je kunt ook een telefooncirkel maken en met een groepje mensen (je ouders, zussen, broers, vrienden en vriendinnen, klasgenoten, medestudenten, collega-zzp’ers, kennissen) afspreken dat iedereen elkaar iedere dag belt. Je weet wel: persoon A belt persoon B, die belt persoon C enzovoorts. Iets aan het papier of de pc toevertrouwen kan natuurlijk ook. Houd een dagboek bij en schrijf over iedere dag iets: hoe voelde je je, wat heb je gedaan, wat wil je morgen doen?

Reacties

Jouw e-mailadres blijft voor anderen onzichtbaar.
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Deel dit artikel via:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp