Be brave, join the brave ones

Blog

#NoFilter

Eenzaam tijdens de feestdagen

Ben jij eenzaam tijdens de feestdagen? Dit kan jou helpen!

Gezellig samenzijn en je welkom voelen is met de feestdagen voor veel mensen helemaal niet zo vanzelfsprekend. Want wat doe je met kerst en oud en nieuw als je single bent, alleen woont, geen contact hebt met familie of geen vrienden hebt om mee af te spreken? In dit blog deelt BRAVICO tips die jou helpen om de feestdagen (iets) minder eenzaam door te komen.

Je bent niet de enige
Allereerst: je eenzaam voelen is niet gek. Voor corona worstelden veel mensen al met gevoelens van eenzaamheid, bijvoorbeeld na een break-up of verhuizing, en nu we richting het derde jaar van de ‘coronamaatregelen’ gaan, zijn dat er alleen maar meer geworden. Je bent dus niet de enige! Het gevoel dat niemand je begrijpt hoort bij eenzaamheid. Het is een negatieve gedachtenspiraal, een soort catch-22 waarin je belandt als je je eenzaam voelt. Het ‘zie-je-wel-effect’. Of ook wel ‘Ik ben de aandacht niet waard’. Het is belangrijk dat je niet zo straffend voor jezelf bent. Ja, je moet zélf een stap zetten als je je eenzaam voelt. Maar dat betekent niet je het dan ook allemaal maar in je eentje moet uitzoeken. Praat er dus over. Geef het aan. Vraag ernaar bij een ander. Schaam je niet. En geef jezelf vooral ook alle credits als je dit doet! Be brave.

Lucht je hart
Hoe fijn is het om je verhaal te doen bij iemand die niet oordeelt en meteen in de oplossingsmodus schiet? Heel fijn. Het erkennen van een rotgevoel is de eerste en meteen ook de belangrijkste stap om tot verandering te komen. BRAVICO is bereikbaar voor iedereen die behoefte heeft aan inspiratie, een luisterend oor en het uitwisselen van ervaringen en tips. We hebben een agenda met activiteiten van The Brave Ones, onze (ervarings)deskundigen. Maak hier gebruik van. Heb je interesse om aan te haken bij de online supportgroep (á la café) die we willen starten – vrijblijvend en veilig, laat het ons weten. Dan zetten we je op de lijst en nemen contact met je op.

Het gevoel dat niemand je begrijpt hoort bij eenzaamheid.

Irene Campfens

Stel iets in het vooruitzicht
Perspectief helpt. Het is dan ook precies dat – geen of een onzeker toekomstscenario hebben, waardoor veel mensen zich in coronatijd zo eenzaam, ongelukkig en onbestemd voelen. Want waarom plannen maken als je nog niet weet of het überhaupt wel kan? Alhoewel er veel tijdelijk niet ‘mag’, zijn er ook mogelijkheden. En dat is belangrijk: positief blijven. Stel daarom iets in het vooruitzicht, iets fijns. Trakteer jezelf of/en een ander op The Brave Show, die zondag 27 maart 2022 plaatsvindt in Amsterdam. Op deze eerste lentezondag van het nieuwe jaar kun je naar hartenlust connecten met anderen, luisteren naar het levenslied, literatuur en in gesprek gaan over menselijk contact en verbondenheid.

Lees je rijk
Er bestaat veel literatuur over eenzaamheid. Boeken met ervaringsverhalen, wetenschap, onderzoek en tips. Lees bijvoorbeeld het boek Gedialogeerd (waarom eenzaamheid een verbindingswoord is) en doe houvast en inspiratie op om mee aan de slag te gaan in je persoonlijke leven. Duik in de verhalen over eenzaamheid en reageer erop. Stel je vragen, zoek contact, vind herkenning.

Deel je boodschap
Hoe leuk is het om een kaartje te ontvangen? Je kunt natuurlijk een kaart kopen bij de supermarkt, maar een persoonlijke kaart is nog veel leuker om te versturen. Maak je eigen kaarten bijvoorbeeld hier. Wil je iets origineels doen voor de online pubquiz of kerstborrel die je organiseert? Deel zelfgemaakte bierviltjes aan de deelnemers uit, of laat een T-shirt bedrukken met een bemoedigende tekst. Nu denk je wellicht dat dit sluikreclame is. Dat klopt. Deze hyperlinks sturen je naar Studentendrukwerk, een bedrijf waar BRAVICO al enkele jaren heel fijn door gesponsord wordt. Mede dankzij deze samenwerking lees jij nu dit blog.

Tot slot
Heb je vragen of twijfels, ideeën of suggesties voor samenwerking en contact rond de feestdagen? Laat het weten. Wil je doorpraten over dit onderwerp of over mentaal en sociaal welzijn ná de feestdagen? Wees welkom. Be brave, join The Brave Ones.

Reacties

Jouw e-mailadres blijft voor anderen onzichtbaar.
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Deel dit artikel via:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp