Be brave, join the brave ones

Blog

#NoFilter

Vriendschap: hoe doe je dat?

‘Wtf: heeft ze me nou echt geblokt?’ Je kent het wel: een van je vrienden blokt je op sociale media, zonder waarom of pardon. Je vraagt je af wat je verkeerd hebt gezegd of gedaan en eist antwoorden. Jouw DM’tjes blijven onbeantwoord en de felbegeerde blauwe vinkjes op WhatsApp blijven uit. Hoe kan dit?

Ja hoor: gevalletje miscommunicatie

Vriendschap is soms net zo lastig te onderhouden als een liefdesrelatie. Bestaande (menings)verschillen werken meestal niet zo lekker mee. Laat staan als dat dramatische fenomeen weer eens opduikt: ‘miscommunicatie’. Want eerlijk: hoeveel van jouw vriendschapsbreuken zijn daardoor veroorzaakt?

Vroeger was alles beter, ehh anders

Oh, those were the days. Vroeger was alles anders. In de jaren 90 had je geen mobiele telefoon, en dus geen handige apps. Een vaste telefoonlijn en de ouderwetse post: dat was hardcore communiceren. En de telefooncel op straat, natuurlijk. Die was perfect geschikt voor het bellen met gratis chatnummers. Het was weliswaar simpel, maar vooral lekker duidelijk. Geen afhakers en afblazers, die je van mijlenver voelt aankomen: ‘Ik heb koppijn en blijf thuis. Snel wat nieuws afspreken!’

Vriendschap is helend

Nee, als je écht niet kon, dan meldde je dat lang van tevoren al. Je had immers geen keuze. Die vriend of vriendin stond op jou te wachten op het perron waar jouw trein volgens het spoorboekje zou aankomen. Nogal lullig om die voor niks te laten wachten. En een kleine moeite om met buikpijn toch even naar jullie vaste bankje in het park te lopen. Eenmaal aangekomen verdween de pijn als sneeuw voor de zon, want dat is wat vriendschap hoort te zijn: helend.

Delen

Over seks, drank en drugs leerde je offline. Er viel helemaal niks te googelen. Dus deelde je je pakje peuken en doos tampons gewoon met je vrienden. Je wisselde urenlang de meest gênante details uit over die gore zoen en dat rare mens van Frans. Je leende cd’s van elkaar en verzon samen nieuwe songteksten. Als je een tientje doormidden had kunnen scheuren om de ander te helpen, dan deed je dat. En knallende ruzie, dat maakte je soms ook.

Om moedeloos van te worden

Tegenwoordig moet je in een insta story vernemen dat je eigenlijk maar een flapdrol bent, zie je op TikTok dat jouw voormalig beste vriend het nu met jouw ex doet en belaagt een zogenaamde vriendschapszoeker je met dickpics. Tel daarbovenop de scheldpartijen, intimidatie en bedreigingen die je naar je hoofd geslingerd krijgt op Facebook en andere gezellige socialmediakanalen, en je bent er klaar mee. ‘Vriendschap? Laat maar zitten.’

Eerste levensbehoefte

Dat is nou zonde: niet meer geloven in vriendschap. Behalve dat het jammer is dat je jezelf daarmee mooie, nieuwe contacten ontzegt, zorg je hierdoor feitelijk ook minder goed voor jezelf. Want vriendschap, liefde, verbinding, deel uitmaken van een groep – hoe groot of klein ook, heb je nodig. Sterker nog: je kunt ziek worden van het gemis ervan. Dan krijg je chronische klachten zoals slapeloosheid en piekeren, somberheid en onzekerheid en soms zelfs pijn, echte pijn.

Reacties

Jouw e-mailadres blijft voor anderen onzichtbaar.
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Deel dit artikel via:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp