Be brave, join the brave ones

Blog

#NoFilter

Wennen aan het ‘nieuwe werken’

‘Zijn er nog vragen?’ Het blijft stil. ‘Nee, mooi. Dan zijn we klaar met deze meeting.’ We hebben door de coronapandemie in een sneltreinvaart leren werken met digitale communicatie- en samenwerkingsplatformen. Het blijkt reuze handig, al die videoconferenties, chats en gedeelde bestanden. Maar vragen om hulp, aandacht of uitleg tijdens een online overleg: ho maar.

Elkaar opnieuw leren kennen
“Ja, dan snap ik er dus geen bal van en wil eigenlijk nog wat vragen. Maar als ik al die ongeduldige blikken zie – sommigen loggen alweer uit- denk ik: laat maar.” Samira is student en heeft haar volledige propedeusejaar online moeten volgen. “Het gekke is: ik miste de chaos nog het meest. Door elkaar heen praten, even wat lekkers halen buiten, elkaar bizarre internetfilmpjes laten zien. Bezigzijn met allesbehalve de opdracht. Op zulke momenten voel ik me verbonden met mijn studiegenoten. Online was het net alsof ik ze amper kende. En het meest vreemde was toen ik ze vorige maand eindelijk weer op school zag. We moesten elkaar weer opnieuw leren kennen.”

Verdwalen op een vertrouwde plek
Samira is niet de enige die moeite heeft om verbinding in het ‘nieuwe werken’ te vinden. Studenten, scholieren, werknemers en werkgevers: ze zoeken zich een ongeluk naar dat ene gevoel. Connectie. Niet alleen de connectie met elkaar, maar ook met het (toekomstige) werk en de werkplek. Ook Randy loopt behoorlijk vast in zijn gevoel: “Ik kwam na 9 maanden thuiswerken weer op kantoor en was serieus de weg en mijn wachtwoord vergeten. Het voelde zo onwerkelijk om op een plek rond te lopen die tot vorig jaar zo vertrouwd was en nu als een gebouw voelde waar ik nooit eerder was geweest. Ik kwam doodongelukkig weer thuis.”

Het nieuwe werken vraagt om een (re)boost van jouw connectie met je werk, je vereniging, je collega-zzp’ers, je clubgenoten en je collega’s.

Irene Campfens

Het ‘sociale’ van werk verleren
Aldo vindt het hybride werken ‘super relaxt’. Geen filestress, geen ongemakkelijke momenten op de gang, geen ‘moetjes’ met collega’s. Hij werkt efficiënter en rustiger dan ooit. Nooit meer terug naar het oude dus? “Nou ja. Kijk, ik ben niet zo outgoing. Eerder introvert. Die theekransjes konden mij voor corona ook al gestolen worden. Laat mij maar lekker werken, daar kom ik voor. Niet om te horen dat de buren een kindje krijgen of de directeur op skivakantie gaat. Maar ik zit nu misschien wel iets te veel alleen, in mijn eigen hoofd. De rust is lekker, maar ik ben soms bang dat ik het ‘sociale’ langzaam verleer. Daarvoor is een werkplek buitenshuis wel weer goed, denk ik. Alleen hoe en waar te beginnen?”

Sociale en mentale reboost op de werkvloer
Het nieuwe werken vraagt om een (re)boost van jouw connectie met je werk, je vereniging, je collega-zzp’ers, je clubgenoten en je collega’s. Wie ben je en waarom doe je ook alweer wat je doet? Om je draai in je werk of studie (weer) te vinden, is het belangrijk om je bewust te zijn van het belang van je eigen en andermans sociale en mentale welzijn. Hoe hangt de vlag erbij? Echte steun op de werkvloer vind je juist in verhalen over de onzekerheid, kwetsbaarheid en stress. Daarin herken je jezelf en anderen weer. En die verbinding met jezelf én je collega’s, die vind je vervolgens in preventieve en positieve manieren om hier samen over te praten en mee om te gaan.

BRAVICO op bezoek
BRAVICO draagt graag bij aan een positieve en inclusieve werkomgeving. Dat betekent aandacht voor mentaal en sociaal welzijn op werk en school. Speciaal voor alle (young) professionals, zzp’ers, (werk)studenten, verenigingsleden en trainees biedt BRAVICO workshops aan. Online en op locatie, in kleine en grote groepen. Kijk snel op onze website om te zien wat The Brave Ones voor jou kunnen betekenen.

Reacties

Jouw e-mailadres blijft voor anderen onzichtbaar.
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Deel dit artikel via:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp