Zielig verkoopt veel beter

Zielig verkoopt veel beter

"Jij was toch met die app bezig? "

In de afgelopen maanden werd deze vraag mij veel gesteld, en nu nog hoor ik 'm dagelijks. Gelukkig maar, want enthousiast vertel ik dan over de moeite en liefde die ik in BRAVICO stop en over de mensen die ik erover spreek. Jonge mensen, ondernemers, innovators, IT'ers, platformvertegenwoordigers, crowdfunders, landelijke en regionale verbinders. Allen geven adviezen, van goed tot slecht. Sommigen verrassen me met bruikbare tips. Maar er is er één die de spijker op de kop slaat.

"Het is makkelijker geld vinden voor zielige mensen, dan voor mensen die zelfredzaam (kunnen) zijn." 

Deze uitspraak blijft in mijn kop hangen. Het is precies waar ik zo tegenaan loop. Want die app van mij: wie profiteert daar eigenlijk van? Het is een sociaal idee - eenzaamheid onder de jonge generatie is gruwelijk en ik wil er iets aan doen - maar aan zoiets hoor je geen geld te verdienen. Vinden 'we'. Ik merk dat wij het niet netjes vinden om een verdienmodel aan een oplossing voor een maatschappelijk vraagstuk te hangen. Maar waarom eigenlijk?

Oplossingen en mogelijkheden voor maatschappelijke kwesties moeten dus altruïstisch zijn en vooral géén geld opleveren. De meeste initiatieven rond eenzaamheid zijn lief, maar duur en slechts een doekje voor het bloeden. En voor 'kwetsbare mensen' bovendien. Maar eenzaamheid bestaat niet pas of alleen bij ouderen of bij mensen die een aandoening hebben. Er zijn honderdduizenden jonge mensen die zich ernstig eenzaam voelen. Ik ben van 'liever voorkomen dan genezen'. Helaas blijkt het verdomd moeilijk om aan te tonen dat BRAVICO preventief en kostenbesparend kan zijn. Toch is het zo. 

Zo'n idee klinkt simpel. Dat is het ook. BRAVICO gaat ervan uit dat jonge mensen het gewoon 'lekker zelf kunnen doen'. Daar hoef ik me niet mee te bemoeien. Niemand hoeft daar werk aan te hebben bovendien. De uitwerking van het idee is wat het zo kostbaar maakt, in alle opzichten. Er is een verhaal, een merknaam, een site, een netwerk. Nu moet alles op- en uitgebouwd worden. Er is nog veel om te bespreken en nog veel meer om te doen. Welke held sluit aan? 

Bravico in Top 15 ASN Bank Wereldprijs 2018

Bravico in Top 15 ASN Bank Wereldprijs 2018

Bravico: ik lag wakker en deed iets

Bravico: ik lag wakker en deed iets