Brave people dare to share

Dialoog

#YESORNO

Laat van je horen. Praat mee over de items en de artikelen die we delen. Je kunt anoniem of met je eigen naam reageren. Jouw e-mailadres is alleen voor ons zichtbaar en delen wij niet met anderen. Deel hier jouw vraag & voorbeeld, jouw tips & tools en jouw inspirerende bronnen & links. Dare to share!

Poll vraag

Over welk onderwerp zou jij het graag willen hebben?
Laden ... Laden ...
dialoog-sample-01

In een artikel op NU.nl is te lezen dat GZ-psycholoog Gijs Coppens na een onderzoek voor psychologenplatform OpenUp onder meer dan 1000 mensen stelt dat er drie groepen thuiswerkers zijn die het meest worstelen met eenzaamheid. Millennials (geboren tussen 1981 en 1996), alleenstaande 50+mannen en mensen in gezinnen waarin de spanning (als gevolg van COVID-19 en alle bijbehorende maatregelen) oploopt.

Hoe is thuiswerken voor jou? Voel je je er eenzaam bij, is het een verademing? Dare to share!

Lees ook het blogartikel Coronavirus, jonge zzp’ers en eenzaamheid: hoe hiermee om te gaan?

geadopteerde-geluksvogel
geadopteerde-geluksvogel

Adoptie: zegen of vloek? Waar voorheen de overtuiging gold dat een kind ‘gered’ werd uit veelal erbarmelijke omstandigheden, klinkt er nu een tegengeluid. Want hoewel er in juli 2019 een onderzoek werd gepresenteerd waaruit blijkt dat geadopteerde volwassenen ‘tevreden met hun leven’ zijn, krijgen veel geadopteerden in de jaren daar naartoe te maken met flink wat mentale hobbels. Denk aan gebrek aan zelfvertrouwen, hechtingsproblematiek, problemen met identiteitsvorming. Natuurlijk ervaart niet elke geadopteerde psychische problemen, als gevolg van. Je adoptiegeschiedenis, het contact (of het ontbreken daarvan) met je biologische familie en je karakter spelen een rol.

Virtueel contact
Virtueel contact
Uit The Friendship Report 2020, het rapport van een onderzoek dat Snapchat samen met vriendschapsexperts deed, blijkt dat de COVID-19 pandemie eens te meer heeft blootgelegd hoe onmisbaar vriendschap voor de meesten is. Aan de ene kant heeft de coronapandemie ons dichter bij elkaar gebracht (online samenkomen en in tal van steunbetuigingen), terwijl er aan de andere kant ‘volgens de peilingen’ steeds meer mensen eenzaamheid ervaren door de lockdown.
Lonely at the top
In 2020 brengt Justin Bieber zijn nieuwe song Lonely uit. Sommigen noemen het zijn meest emotionele nummer tot nu toe. In Lonely zingt Justin over zijn eenzaamheid als (tiener)popster. ‘Cause I’ve had everything. But no one’s listening. And that’s just fucking lonely.’ Die woorden komen binnen. Luister naar Lonely van Justin Bieber & benny blanco https://youtu.be/xQOO2xGQ1Pc
mentale veerkracht
Uit onderzoek van Anne-Laura van Harmelen, hoogleraar Brein, veiligheid en veerkracht aan de Universiteit Leiden, blijkt dat een toename in vriendschappen zorgt voor een stijging van de mentale veerkracht van adolescenten met nare jeugdherinneringen. ‘Voorheen was de gedachte dat veerkracht een gegeven was, een karaktereigenschap die je meer of minder bezit. Nu blijkt dat dat, in elk geval deels, anders zit: vriendschap beïnvloedt veerkracht in positieve zin.’ Check de ervaringen en activiteiten van jongerenplatform You ontmoeten.
eenzame-beroepen-01
In april 2020 deelt Centraal Bureau voor de Statistiek de top-tien van eenzame beroepen (in 2018). Het gaat hier om beroepen waarbij mensen nooit of zelden anderen ontmoeten tijdens een werkdag. Wist je bijvoorbeeld dat 1 op de 10 schoonmakers nooit anderen ontmoet tijdens het werk? En verrassend: ook al hebben ze voortdurend mensen aan de telefoon en ‘in’ de mail: receptionisten en telefonisten staan ook in deze top-tien. Heb jij een eenzaam beroep? Of staat jouw beroep in de top-tien en herken je je er helemaal niet in? Dare to share!