Be brave, join the brave ones

Dialoog

#YESORNO

Laat van je horen. Praat mee over de items en de artikelen die we delen. Je kunt anoniem of met je eigen naam reageren. Jouw e-mailadres is alleen voor ons zichtbaar en delen wij niet met anderen. Deel hier jouw vraag & voorbeeld, jouw tips & tools en jouw inspirerende bronnen & links. Dare to share!

Poll vraag

Over welk onderwerp zou jij het graag willen hebben?
Laden ... Laden ...
Het-grote-zwarte-gat2
Elk jaar ontstaat een eerste psychose bij 1 op de 10.000 mensen in Nederland in de leeftijd van 15 tot 45 jaar. Bijna 20 procent van de volwassenen (18-64 jaar) krijgt ooit in het leven te maken met een depressie. Jaarlijks krijgen ongeveer 118.000 mensen kanker. En dat zijn slechts drie voorbeelden van ernstige ziekten die je kan krijgen. Wat doet een ziekte met je identiteit en je gevoelsleven, en met je sociale leven? Ben jij ziek (geweest)? Hoe reageerden anderen daarop? Ben je door je ziekte zingeving en mensen om je heen verloren, of heb je juist mooie nieuwe contacten gevonden? Dare to share!
dialoog-sample-01
dialoog-sample-01

In een artikel op NU.nl is te lezen dat GZ-psycholoog Gijs Coppens na een onderzoek voor psychologenplatform OpenUp onder meer dan 1000 mensen stelt dat er drie groepen thuiswerkers zijn die het meest worstelen met eenzaamheid. Millennials (geboren tussen 1981 en 1996), alleenstaande 50+mannen en mensen in gezinnen waarin de spanning (als gevolg van COVID-19 en alle bijbehorende maatregelen) oploopt.

Hoe is thuiswerken voor jou? Voel je je er eenzaam bij, is het een verademing? Dare to share!

Lees ook het blogartikel Coronavirus, jonge zzp’ers en eenzaamheid: hoe hiermee om te gaan?

Virtueel contact
Virtueel contact
Uit The Friendship Report 2020, het rapport van een onderzoek dat Snapchat samen met vriendschapsexperts deed, blijkt dat de COVID-19 pandemie eens te meer heeft blootgelegd hoe onmisbaar vriendschap voor de meesten is. Aan de ene kant heeft de coronapandemie ons dichter bij elkaar gebracht (online samenkomen en in tal van steunbetuigingen), terwijl er aan de andere kant ‘volgens de peilingen’ steeds meer mensen eenzaamheid ervaren door de lockdown.
mentale veerkracht
Uit onderzoek van Anne-Laura van Harmelen, hoogleraar Brein, veiligheid en veerkracht aan de Universiteit Leiden, blijkt dat een toename in vriendschappen zorgt voor een stijging van de mentale veerkracht van adolescenten met nare jeugdherinneringen. ‘Voorheen was de gedachte dat veerkracht een gegeven was, een karaktereigenschap die je meer of minder bezit. Nu blijkt dat dat, in elk geval deels, anders zit: vriendschap beïnvloedt veerkracht in positieve zin.’ Check de ervaringen en activiteiten van jongerenplatform You ontmoeten.
eenzame-beroepen-01
In april 2020 deelt Centraal Bureau voor de Statistiek de top-tien van eenzame beroepen (in 2018). Het gaat hier om beroepen waarbij mensen nooit of zelden anderen ontmoeten tijdens een werkdag. Wist je bijvoorbeeld dat 1 op de 10 schoonmakers nooit anderen ontmoet tijdens het werk? En verrassend: ook al hebben ze voortdurend mensen aan de telefoon en ‘in’ de mail: receptionisten en telefonisten staan ook in deze top-tien. Heb jij een eenzaam beroep? Of staat jouw beroep in de top-tien en herken je je er helemaal niet in? Dare to share!
Magnus
The Mozart of Chess. Zo wordt de Noorse Magnus Carlsen (1990) ook wel genoemd. Magnus is de huidige wereldkampioen schaken. In 2021 doet hij mee aan het Tata Steel Schaakkampioenschap in Nederland, een van de meest prestigieuze kampioenschappen in de schaakwereld.