Geplaatst op Geef een reactie

Het boek Gedialogeerd

In april 2021 verschijnt het boek Gedialogeerd, waarom eenzaamheid een verbindingswoord is.

Gedialogeerd is geschreven door Irene Campfens en vormt een biografische verkenning van eigen en andermans eenzaamheid. Het boek reikt naast een maatschappijbeschouwing veel hoop en inspiratie aan.

Het begin of het einde?

‘Dit boek begint bij het einde van mijn eenzaamheid. Of moet ik zeggen bij het begin van mijn huidige leven? Hoe dan ook, het boek komt niet uit de lucht vallen. Zonder mijn eigen eenzaamheid was ik nooit gekomen tot de woorden die uit mijn vingers schoten. En zonder die woorden had ik de eenzaamheid niet kunnen accepteren zoals ik dat nu doe.’

Eenzaamheid is in onze samenleving in de zorghoek weggezet. Daardoor hebben we het te weinig over de verbinding en gemeenschappelijkheid die bij het onderwerp horen en te veel over de schadelijke gezondheidsgevolgen ervan. Er wordt over gesproken als een probleem waarvoor in semi-medische taal en onderbouwde hulpverleningsinterventies oplossingen moeten worden gezocht.

Verbindingswoord

Dit doet onrecht aan de persoonlijke betekenis en geeft geen ruimte aan een waardenvrije publieke dialoog. En niet in de minste plaats: het gaat voorbij aan onze menselijke verbeeldings- en verbindingskracht. Eenzaamheid laat zich het beste benaderen in de complete context. Het is een persoonlijk vraagstuk én een collectief onderwerp. Dat betekent dat aandacht nodig is voor het individuele welzijn en de gemeenschappelijke omstandigheden.

Eenzaamheid is een menselijke emotie, zoals droefenis en vreugde dat ook zijn.
Het is geen situatie – ‘alleen zijn’, maar een gevoelskwestie. Pas als je je lang (onbewust) eenzaam voelt, heb je het over een mogelijk ongewenst ‘probleem’.

Normaal over doen en open over praten

Auteur Irene Campfens: ‘Voor mij is eenzaamheid een uitdaging. Het komt op een feestje, tijdens een overleg en soms ook als ik met geliefden ben. Het voelt als verveling, vertwijfeling, onzekerheid, vervreemding, ontheemding, ongeaard, anders, ongepast of ongezien zijn.’

Eenzaamheid is normaal. Het is geen ziekte. Het is geen afwijking. Het is geen zwakte. Het is hoogstens een signaal dat je iets mist. Verbinding, saamhorigheid, identiteit, zingeving, perspectief, zelfwaardering, nut.

Laten we er normaal over doen. Een taboe doorbreek je pas door er niet aan toe te geven.

Nu te bestellen

Gedialogeerd, waarom eenzaamheid een verbindingswoord is, is nu te bestellen bij alle (online) boekwinkels.

Geplaatst op 2 Reacties

Het grote zwarte gat na een ziekte

Elk jaar ontstaat een eerste psychose bij 1 op de 10.000 mensen in Nederland in de leeftijd van 15 tot 45 jaar. Bijna 20 procent van de volwassenen (18-64 jaar) krijgt ooit in het leven te maken met een depressie. Jaarlijks krijgen ongeveer 118.000 mensen kanker. En dat zijn slechts drie voorbeelden van ernstige ziekten die je kan krijgen. Wat doet een ziekte met je identiteit en je gevoelsleven, en met je sociale leven?

Ben jij ziek (geweest)? Hoe reageerden anderen daarop? Ben je door je ziekte zingeving en mensen om je heen verloren, of heb je juist mooie nieuwe contacten gevonden? Dare to share!

Geplaatst op 3 Reacties

Thuiswerken. Hoe dan?!

In een artikel op NU.nl is te lezen dat GZ-psycholoog Gijs Coppens na een onderzoek voor psychologenplatform OpenUp onder meer dan 1000 mensen stelt dat er drie groepen thuiswerkers zijn die het meest worstelen met eenzaamheid. Millennials (geboren tussen 1981 en 1996), alleenstaande 50+mannen en mensen in gezinnen waarin de spanning (als gevolg van COVID-19 en alle bijbehorende maatregelen) oploopt.

Hoe is thuiswerken voor jou? Voel je je er eenzaam bij, is het een verademing? Dare to share!

Lees ook het blogartikel Coronavirus, jonge zzp’ers en eenzaamheid: hoe hiermee om te gaan?

Geplaatst op Geef een reactie

Virtueel contact versus ‘echt’ contact

Uit The Friendship Report 2020, het rapport van een onderzoek dat Snapchat samen met vriendschapsexperts deed, blijkt dat de COVID-19 pandemie eens te meer heeft blootgelegd hoe onmisbaar vriendschap voor de meesten is. Aan de ene kant heeft de coronapandemie ons dichter bij elkaar gebracht (online samenkomen en in tal van steunbetuigingen), terwijl er aan de andere kant ‘volgens de peilingen’ steeds meer mensen eenzaamheid ervaren door de lockdown.

Hoe ziet ‘echte’ vriendschap er voor jou uit? En wat is virtueel contact voor jou waard? Dare to share!

Lees ook het blogartikel Vriendschap: hoe doe je dat?

Geplaatst op Geef een reactie

Mentale veerkracht jongeren

Uit onderzoek van Anne-Laura van Harmelen, hoogleraar Brein, veiligheid en veerkracht aan de Universiteit Leiden, blijkt dat een toename in vriendschappen zorgt voor een stijging van de mentale veerkracht van adolescenten met nare jeugdherinneringen. ‘Voorheen was de gedachte dat veerkracht een gegeven was, een karaktereigenschap die je meer of minder bezit. Nu blijkt dat dat, in elk geval deels, anders zit: vriendschap beïnvloedt veerkracht in positieve zin.’

Check de ervaringen en activiteiten van jongerenplatform You ontmoeten.

Geplaatst op 7 Reacties

Eenzame beroepen

In april 2020 deelt Centraal Bureau voor de Statistiek de top-tien van eenzame beroepen (in 2018). Het gaat hier om beroepen waarbij mensen nooit of zelden anderen ontmoeten tijdens een werkdag. Wist je bijvoorbeeld dat 1 op de 10 schoonmakers nooit anderen ontmoet tijdens het werk? En verrassend: ook al hebben ze voortdurend mensen aan de telefoon en ‘in’ de mail: receptionisten en telefonisten staan ook in deze top-tien.

Heb jij een eenzaam beroep? Of staat jouw beroep in de top-tien en herken je je er helemaal niet in? Dare to share!

Geplaatst op 1 Reactie

Magnus: hoogbegaafd en eenzaam

 
The Mozart of Chess. Zo wordt de Noorse Magnus Carlsen (1990) ook wel genoemd. Magnus is de huidige wereldkampioen schaken. In 2021 doet hij mee aan het Tata Steel Schaakkampioenschap in Nederland, een van de meest prestigieuze kampioenschappen in de schaakwereld.
 
Dit fragment komt uit de documentaire ‘Magnus’ (2016). Als kind werd de briljante Magnus vaak gepest omdat hij anders was dan de andere kinderen. Magnus zat vaak in z’n eentje, in gedachten verzonken. Het is te danken aan zijn vader dat hij zijn gevoel voor cijfers en liefde voor wiskunde kon ontwikkelen in de vorm van schaken. Zijn vader zag geen ‘vreemd kind’ maar een kind met een eigen talent. Hoe briljant zijn ook tot eenzaamheid kan leiden…
 
 
Geplaatst op 4 Reacties

Geadopteerd

Adoptie: zegen of vloek? Waar voorheen de overtuiging gold dat een kind ‘gered’ werd uit veelal erbarmelijke omstandigheden, klinkt er nu een tegengeluid. Want hoewel er in juli 2019 een onderzoek werd gepresenteerd waaruit blijkt dat geadopteerde volwassenen ‘tevreden met hun leven’ zijn, krijgen veel geadopteerden in de jaren daar naartoe te maken met flink wat mentale hobbels. Denk aan gebrek aan zelfvertrouwen, hechtingsproblematiek, problemen met identiteitsvorming. Natuurlijk ervaart niet elke geadopteerde psychische problemen, als gevolg van. Je adoptiegeschiedenis, het contact (of het ontbreken daarvan) met je biologische familie en je karakter spelen een rol.

Hoe is dat voor jou? Herkenbaar of juist niet? Dare to share!

Lees ook het blogartikel Geadopteerde geluksvogel

Geplaatst op 1 Reactie

Eenzaam aan de top

In 2020 brengt Justin Bieber zijn nieuwe song Lonely uit. Sommigen noemen het zijn meest emotionele nummer tot nu toe. In Lonely zingt Justin over zijn eenzaamheid als (tiener)popster. ‘Cause I’ve had everything. But no one’s listening. And that’s just fucking lonely.’ Die woorden komen binnen.

Luister naar Lonely van Justin Bieber & benny blanco https://youtu.be/xQOO2xGQ1Pc

Geplaatst op 2 Reacties

Master Your Memories

2021: het jaar waarin…

In de laatste dagen van 2020 vinden 200 mensen een Master Your Memories-kaart in hun brievenbus. De kaart nodigt uit om onder de hashtag #masteryourmemories een herinneringswens achter te laten voor een ander. Dat kan hier!

En iedereen die online de hashtag #masteryourmemories tegenkomt of gewoon nieuwsgierig is: ook voor jullie is dit dé plek om een herinneringswens voor 2021 achter te laten.

Waarom herinneringen? Iedereen kan herinneringen maken, en koesteren. Ze kosten niks, maar zijn tegelijkertijd van onschatbare waarde. Herinneringen verbinden. En we hebben ze nodig, nu meer dan ooit. Om te leven. Samen en alleen.

Welke nieuwe herinnering doe jij een ander in 2021 cadeau?

Samen een bakkie doen?
Wat vaker glimlachen?
Elkaar helpen met iets?
Vragen hoe het met de ander is?
Wandelen met de hond?
Meer luisteren naar elkaar?
Online pubquiz spelen?
Elke week even bellen?
Leren tekenen, boksen, dansen?

Laat jouw herinneringswens hier achter. Voor iemand die je kent, of iemand die je nog moet leren kennen.

Herinneringen maak je samen. Laten we ze delen.

Master Your Memories is een idee van BRAVICO en de Branchevereniging Herinneringsspecialisten Nederland. Reclamebureau Chris Russell heeft de campagne gesponsord. Daar zijn we enorm dankbaar voor.