Vuurvliegjes vangen

Vuurvliegjes vangen

Je kent ze wel: van die ‘sparkly lights’ waar je urenlang naar kan kijken. Vuurvliegjes zijn mijn wondertjes. Maar iedereen heeft wondertjes. Ik kom van best ver, al zeg ik het zelf. Dus vertel ik eerst over wie ik was, en dan ontdekken jullie via mijn schrijfsels wie ik nu ben. En wees gerust: dit doe ik eenmalig.

Toen

Als kind was ik het meisje dat de hele dag bezig kon zijn met dagdromen, tekenen, schrijven, dansen en het observeren van de rest van de wereld. Ik was snel en vaak gefascineerd door van alles en dacht er diep over na. Als een zeemeermin dook ik diep in mijn interne wateren. Op die manier was ik goed verbonden met mijn emoties, mijn intuïtie. En voelde ik dingen vaak snel aan. Maar ik leerde niet hoe ik mijn grenzen kon bewaken en was ‘all about spreading love and light’, waardoor ik helaas nogal onbegrepen en naïef door het leven ging.

Ik paste me gaandeweg steeds meer aan – wilde niet buiten de boot vallen. Het voelde jaren alsof ik als een robot door het leven ging, en het ergste: ik zag al die wonderen van het leven niet meer. En geloof mij: dat doet wat met een mens. Door al dat aanpassen vergat ik wie ik was en langzaam maar zeker werd ik hier steeds ongelukkiger van. Ik had lange tijd geen idee wat er mis was met mij, tot ik me zo naar voelde dat ik letterlijk niks meer kon.

Ik wist hoe ik me ooit heb gevoeld, en bleef hopen op het vinden van de vuurvliegjes, maar ze kwamen niet. Het was afwachten of zelf op zoek gaan. Op dat moment sprak mijn intuïtie: 'Nu moet je kiezen, ga je vooruit of blijf je achteruitgaan?'

Op avontuur…bij de therapeut

Ik maakte een afspraak met een therapeut. Net als Frodo uit LOTR wilde ik mijn vijand verslaan, maar had nog geen idee wat dat precies inhield. De afspraak bleek het begin van een lange reeks gesprekken, waarin ik mezelf beter leerde kennen en begrijpen. De mogelijkheden bleken eindeloos toen ik weer wat sparkly lights begon te zien. Mijn toekomstvisie begon vorm te krijgen, met dank aan alle inzichten die de gesprekken mij brachten.

Omdenken

Voor mijn gevoel was ik teveel gewend geraakt aan het ervaren van veel lows, en slechts hier en daar een high. Ik verlangde naar een balans. Tijdens therapie leerde ik ook over het veranderen van mijn mindset; het idee van 'omdenken' sprak me aan. Maar moest ik daarvoor niet steeds weer in het verleden duiken? Wie zit daar nou op te wachten?

Niets gebeurt zomaar

Al die veranderingen zetten nogal wat in gang bij me. Ik wilde bewijzen dat ik in ieder geval geen medicijnen meer nodig had. Zij boden me niets meer dan kunstmatig geluk. Ik stopte met alle medicatie, werd na lange tijd weer op natuurlijke wijze ongesteld en kreeg enorme krampen. Mijn toenmalige vriend maakte zich zorgen en vulde een kruik met heet water. Terwijl deze op mijn buik lag, knapte de kruik. Een afschuwelijke brandwond was het gevolg. Twee maanden lang kon ik alleen maar op bed liggen, mijn lichaam voelde gehandicapt. Het beperkte niet alleen mijn lichamelijke doen en laten, maar ik ontdekte dat ik al die jaren ook gehandicapt was geweest in mijn hoofd; ik zag alleen maar wat ik niet kon. Ik raakte vastberaden het na genezing anders aan te pakken. Ik wilde als een Feniks uit de as herrijzen (ja, mooie woordspeling hé). Dus zette ik de zoektocht naar de vuurvliegjes weer in.

Nu

Enkele jaren verder heb ik geleerd vertrouwen in het leven te hebben, en net als Hans en Grietje heb ik de ‘broodkruimels’ gevolgd die mij hebben geleid naar alle informatie die ik nodig heb om verder te komen. Ik kan weer genieten van de Little Big Moments. En sommige momenten zijn eigenlijk helemaal niet klein, maar groots. Ik wil je leren jezelf helemaal onder te dompelen in het moment, groot en klein. Zodat jij net als ik je eigen levenspad kunt bewandelen, het liefst hardop lachend en soms in plassen stampend. En inclusief vuurvliegjes natuurlijk.

With love,

Emily.

Van swapfiets tot studieschuld

Van swapfiets tot studieschuld

Eenzaamheid kent ook diversiteit

Eenzaamheid kent ook diversiteit