Van swapfiets tot studieschuld

Van swapfiets tot studieschuld

“Ik heb er gewoon dikke stress van.” 

Over loskomen van financiële afhankelijkheid en geldzorgen

Rik (25) heeft het voor elkaar. Hij ziet er goed uit, studeert aan de universiteit – oké, hij doet er al zo’n zeven jaar over - en heeft een rijk sociaal netwerk. In de portemonnee is Rik wat minder rijk: hij leeft op leningen. “Volgens mij komt mijn eerste lening van die televisie. En oh ja, mijn stufi natuurlijk. Uitgesteld betalen – liefst nooit, is gewoon ‘part-of-the-deal’ voor studenten, toch?”

ALLES WAT IK HEB, IS GELEEND

Met een goede kop, sterk lijf en altijd mensen over de vloer – Rik woont in een studentenhuis – zou er niets te klagen moeten zijn. Behalve wat stress rond tentamenweken en de scriptie. Maar het leven op leningen knaagt. ‘Letterlijk alles wat je hier ziet, heb ik uitgesteld betaald. Mijn bed, bank en laptop, maar ook mijn fiets. En op de een of andere manier zit dat toch minder lekker.’ Rik heeft geprobeerd goedbedoelde adviezen op te volgen, ‘lekker leven met de dag’, ‘dat zie je dan wel weer’, ‘maak je niet druk’, maar betrapte zichzelf erop hier helemaal niet goed in te zijn. Ook hoorde hij veel dooddoeners: ‘iedereen doet het’, ‘geld is er om geleend te worden’ en ‘wie heeft er tegenwoordig geen schulden?’

“Maar ondertussen heb ik er gewoon dikke stress van.”

STANDAARDVERHAAL 

“Best een klotegevoel, want als ik straks afgestudeerd ben, begin ik dus met een valse start. Als ik al een mooie baan vind, moet ik eerst nog jaren die schulden afbetalen.” Rik kijkt er gepijnigd bij. “Volgens mij is dit het standaardverhaal voor een student. Maar praten over dat knagende gevoel, die onrust: dat is minder standaard.” Een beetje zoeken op internet naar info doet Rik wel. “Veel verder dan een of ander blogje over persoonlijke financiën kom ik niet.”

EEN OF ANDER MANNETJE 

“Ik heb niks aan mensen die geil worden van geld. Ik wil iemand die me uitlegt hoe ik positief kan denken. Zonder gelul natuurlijk. Ik wil geen Reikibehandeling ofzo.” Rik raakt hier de spijker op de kop: zijn die mensen er? En waar en hoe vind je die dan? “Als ik het aan mijn pa vraag, weet hij nog wel een mannetje in de finance. En mijn moeder kan niet wachten mij eens bij ‘haar’ psycholoog langs te sturen. Maar ik wil geen boekhouder of zielenknijper, ik wil me gewoon geen zorgen meer maken.”

BE BRAVE, BE BRAVICO 

Jonge mensen willen schaars goed: positiviteit. Ben jij daar ook zo aan toe? Sluit je aan bij BRAVICO.


Minder doen om meer te kunnen

Minder doen om meer te kunnen

Vuurvliegjes vangen

Vuurvliegjes vangen