Schrijversgeluk

Schrijversgeluk

De afgelopen jaren ben ik intensief bezig geweest om te ontdekken wie ik ben en wat werkt voor mij. Als kind en tiener ging mij dit als vanzelf; op natuurlijke wijze af. Ik volgde simpelweg mijn inspiratie en daar kwam dan toevallig iets moois of interessants uit, waar ik op kon doorgaan, of niet. 

Liefde is geen taart

Mijn favoriete hobby’s zijn altijd schrijven en tekenen geweest. Maar schrijven heb ik altijd nét iets leuker gevonden. Mijn eerste blog begon ik op het platform van het magazine Girlz, daar schreef ik over symbolische betekenissen van de cartoons die ik keek, en over mijn vele verliefdheden (liefde is geen taart, dus ik was vaak op meerdere mensen verliefd, al was het vaak van korte duur, haha!)

Ik volgde mijn inspiratie en dat was fijn.

En toen moest er van alles

Als kind kreeg ik regelmatig te horen dat ik een natuurlijk talent heb voor tekenen. Ik hoef er niet erg veel moeite voor te doen om iets te tekenen wat op het eerste gezicht al ‘satisfying’ was. Maar wat ik nóg leuker vond, was het uitschrijven van mijn ideeën en verhalen bedenken. Het liefst nog in combinatie met tekeningen.  Maar dan is het opeens tijd om volwassen te worden, en gaat het plots niet meer om ontdekken en spelen, maar om hard (leren) werken. Je leert een studie te kiezen waarmee je de rest van je leven - met de nodige zekerheid - een beroep kan beoefenen waarmee je je eigen geld verdient. ‘Je leert jezelf onderhouden’. Want ja, geld is life en geen geld is .. geen life?! Wow. Dat is best een ruige manier van 'wakker' worden.

Faalhaas

Wat ik eigenlijk direct al wist, was dat ik iets moest doen waar ik voldoening uit kan halen. En zo kwam de studie Grafisch ontwerpen op mijn pad. De opleiding sprak me erg aan en ik verhuisde ervoor naar Leeuwarden. Daar woonde ik op kamers en deed braaf wat er verwacht werd. Studeren, huishouden, werken, letten op mijn gezondheid, sociaal leven. Maar al met al werd mijn energie steeds minder. Ik kon maar op een paar dingen focussen, waardoor andere dingen uit balans raakten. Het was net alsof ik continu met van die ballen aan het jongleren was, steeds proberen om alles hoog te houden, maar als dat niet lukte, voelde ik me een faalhaas. 

Destijds had ik in Photoshop een plaatje van een haas zo bewerkt dat het net een gouden beeld was met mijn naam eronder en de tekst 'de Gouden Faalhaas van 2010 gaat naar...' Gelukkig had ik zelfspot, haha!

Schrijven, schrijven, schrijven

Maar er kwam een moment dat niks meer lukte, en ik me niet meer anders kon voor doen. Ik was helemaal leeg. Dat was het moment dat ik hulp zocht en leerde wat wel en niet werkt voor mij. En weet je wat mij door deze periode heen heeft geholpen? Schrijven. Geen verhalen en ideeën uitwerken, maar schrijven over mijn ervaringen. Ik deelde dit ook op een blog, waar mensen herkenning vonden in mijn woorden. Zelfs toen ik mijn schrijven niet meer deelde op een blog, bleef ik regelmatig schrijven voor mezelf. 


Uit het hoofd, op papier

Een van mijn dagelijkse Little Big Moments is dus schrijven. Weet je, het gaat er niet om of je iets interessants schrijft, het gaat erom dat het uit je hoofd is. Schrijven doe je puur voor jezelf, verhalen ontstaan omdat de schrijver dat verhaal nog niet heeft ontdekt en dus is het proces een avontuur op zichzelf. Schrijf over je gedachten, want in je hoofd blijven ze enkel hangen en voelen onduidelijk. Op papier krijg je meer helderheid en kan je beter traceren wat voor gedachten je zou willen veranderen. Het is alsof je aan het denken gezet wordt door het bewegen van je vingers.

Een mooie qoute vind ik dit 'Writing is an exploration. You start from nothing and learn as you go.' van E.L. Doctorow. Schrijven is als leven, want je weet nooit hoe het loopt. Maar het is een avontuur hoe dan ook. 

De uitdaging

Ik daag je daarom uit om elke dag voor je zelf tenminste 3 pagina's vol te schrijven, neem die tijd voor jezelf, want al schrijvend ontdek je wat er nu speelt in je leven en of je daar tevreden mee bent. Na een tijdje kan je teruglezen en kan je aan de hand daarvan kijken wat er nu belangrijk is voor jouw eigen gebruiksaanwijzing. 

En wees niet te streng voor jezelf, als dit je enthousiast maakt, maar je schrijft nooit, moet je eraan wennen. Kijk daarom wat haalbaar is voor jou, elke letter, woord en zin is een overwinning. Wees hoe dan ook trots op jezelf, iedere keer als je begint.

En check dit filmpje voor nóg meer inspiratie: https://www.youtube.com/watch?v=3DA45eebMCg

Veel plezier!

With love, 

Emily.

Geobserveerd worden hoeft niet, gezien worden wel

Geobserveerd worden hoeft niet, gezien worden wel

Minder doen om meer te kunnen

Minder doen om meer te kunnen