Geobserveerd worden hoeft niet, gezien worden wel

Geobserveerd worden hoeft niet, gezien worden wel

Ik ben uit het vogelkooitje gebroken”

Over de valkuil van afbranden en de kunst van het opladen.

Tyana (31 jaar) is podcastspecialist en coach, en helpt vrouwelijke ondernemers met het maken én succesvol inzetten van podcasts. Maar stiekem vergroot ze er haar eigen zichtbaarheid ook mee. Het geeft Tyana een welverdiend plekje op het podium; daar waar ze lange tijd niet van dacht er te (mogen) komen.

Werk en burn-out

“Een burn-out krijg je niet van te hard werken, maar van te lang doen wat tegen je natuur ingaat.” Tyana legt uit dat zij door schade en schande weet hoe een burn-out in elkaar steekt. Maar vooral ook heeft geleerd hoe je er weer vanaf kunt komen. “Zet je creativiteit in, en werk met energie.” Via een opleiding internationaal entertainmentmanagement, een baan bij de klantenservice, werk als VA, videobewerking, de arbo-arts en de ggz, vond Tyana uiteindelijk haar eigen remedie voor de burn-out en depressie waar zij last van had.

Onzichtbaar

Tyana werd als kind vaak als ‘te’ ervaren. Te aanwezig, te druk, te veel. Hierdoor raakte zij steeds meer van haar zelfvertrouwen kwijt; omgaan met sociale momenten werd steeds lastiger. “Ik werd niet gezien. Het gevolg was dat ik mezelf steeds kleiner maakte, met complete onzichtbaarheid als resultaat.” Tyana hoorde in haar kindertijd vaak wat er niet goed was aan haar: te veel praten, een te grote fantasie, te heftige emoties, te zwaar, te aanwezig. Te werd nooit weggelaten. Het is onder haar huid gekropen, beet zich vast in haar gevoelsleven en gedachtegang en lokte somberheid uit. Uiteindelijk kwam Tyana ziek thuis te zitten, met nul zelfvertrouwen en heel veel leegte.

Protocolpraatjes

In de hoop een luisterend oor en bruikbare handvatten te krijgen, meldde Tyana zich met haar psychische klachten bij de ggz. Ze voelde zich slecht en zocht vooral steun, erkenning, houvast. Helaas vond ze dat niet bij de therapeuten die ze tegenover zich kreeg. Hun reactie was te vaak te oppervlakkig: “Oké, verhaal helder. We koppelen je aan een therapeut met plek. In behandeling gaan heeft blijkbaar werkelijk niks met zorg-op-maat of persoonlijke klik te maken.”  

En positief of helpend waren de suggesties die de behandelaars gaven al helemaal niet. “Het sloot op geen enkele manier aan op wie ik ben, en vooral op wat ik kan. Bovendien realiseerde ik me dat iemand anders mij geen zelfvertrouwen kan geven; dat moet ik zelf doen.” Het was inmiddels een behoorlijk onrustige en onzekere tijd voor Tyana geworden. Ze ging terug naar haar moeder, probeerde rust te vinden en vroeg haar omgeving om advies. En toen was daar het gesprek met haar oudere zus, die al 9 jaar ondernemer is. “Ze zei: waarom zou jij eigenlijk niet ook voor jezelf beginnen?”

Creativiteit en energie

Zo gebeurde het dat Tyana na een lange bezinningsperiode haar eigen bedrijf startte. En zichzelf langzaam weer terugvond. Met haar bedrijf Blackbird Podcasts kan Tyana doen waar ze goed in is, en energie van krijgt: creatief zijn. Iets maken dat bij haar past en zelfvertrouwen geeft. “Ik heb veel met energetisch werken en ben ook wel spiritueel ingesteld. Het heeft me tot een mooi inzicht gebracht: je hebt niet alleen iemand nodig die jou een spiegel voorhoudt, maar vooral iemand die jou écht ziet.”

Be brave, be BRAVICO

Jonge mensen willen schaars goed: positiviteit. Ben jij daar ook zo aan toe? Sluit je aan.
Over vitamine-B12, doorpakken en opknappen

Over vitamine-B12, doorpakken en opknappen

Schrijversgeluk

Schrijversgeluk