De kunst van zelfliefde

De kunst van zelfliefde

“Ik wil niet perfect zijn. Ik wil mezelf waarderen.”

Zelfliefde wordt nog te vaak geassocieerd met zweverige zelfhulp, zoete chick flicks en kneuterige praatclubjes. Waarom eigenlijk? Van jezelf houden is een van de krachtigste manieren om om te gaan met lastige momenten. En daar is niks wolligs aan.

Jezelf zijn

Veel gehoord, maar vaak niet echt begrepen. Want wat is ‘jezelf zijn’? Eruit flappen wat je ergens van vindt? Doorratelen over jouw gedachten? Continu melden hoe jij de zaken ziet? Neen. Het betekent opmerken wat jij voelt. Je niet laten leiden door wat anderen verwachten. Of jezelf wegcijferen om anderen tevreden te houden. Het betekent, zeg maar, de druk van buitenaf leren loslaten en meer varen op eigen behoeften.

Minder ego, meer aandacht

Je mag die continue beledigingen en kritische veroordelingen aan eigen adres best dumpen. Ze zijn giftig. Ze lokken enkel krenking, schaamte en schuld uit. Besteedt je aandacht liever aan de goede dingen in het leven. En die goede dingen kunnen heel klein zijn, voor anderen misschien onzichtbaar. Dat geeft niet, zolang jij ze maar ziet. En benoem ze: schrijf ze op, teken ze na, maak er muziek op.

Zelfzorg

Huh? Ik douche toch elke dag? Goed voor jezelf zorgen heeft met veel meer dan enkel lichamelijke verzorging te maken. Gezond eten bijvoorbeeld - die lunchpauze die te vaak wordt overgeslagen. Voldoende afwisseling tussen in- en ontspanning: pak even de fiets of benenwagen als je te lang aan een stuk door (binnen) zit. Niet zomaar alles slikken, zoals allerlei magische poedertjes en pillen tegen kwalen die mogelijk een heel andere oorzaak hebben.

The Art Of Selflove

Zelfliefde is een krachtig middel tegen gevoelens van eenzaamheid, onrust en onzekerheid. Voor iedereen die de kunst van de zelfliefde wil leren beheersen, kan bij BRAVICO terecht. Wil jij hier meer van weten? Schuif aan bij een van de komende workshops. Alle activiteiten op de agenda van BRAVICO worden in samenwerking met de partners verzorgd.

Ook een fijn en gelukkig offline leven is belangrijk

Ook een fijn en gelukkig offline leven is belangrijk

Ps: Ik ben op reis

Ps: Ik ben op reis