Minder doen om meer te kunnen

Minder doen om meer te kunnen

“Ik minimaliseer om te maximaliseren.”

Over minimaliseren om te maximaliseren, ofwel: ontspullen om te onthaasten.

Travelcoach Melanie (28) leeft samen met haar man Bram in een tiny house. Ze leiden een duurzaam en vooral reizend bestaan. Om hier te komen hebben ze veel gelaten, en afstand genomen van zaken die ‘goed geregeld waren’. De hypotheek bijvoorbeeld, en de vaste banen. Dat klinkt onzeker, maar niets is minder waar. Melanie en Bram zijn meer in balans dan ooit.

Ziek

“Ik ben oprecht aan de achterkant van de generatieproblemen geraakt. Twee jaar geleden ben ik chronisch ziek geworden. Een harde leerweg.” Melanie krijgt een chronische darmaandoening en moet eraan geloven; ze moet zichzelf een compleet andere leefstijl aanmeten. Ze voelt eenzaamheid, zit bijna een jaar thuis, en moet hard haar best doen om te voorkomen dat Bram de enige is die ze op een dag ziet. Dus probeert Melanie doordeweeks met anderen af te spreken. “En toch ben ik blij dat ik ziek ben geworden, omdat ik er veel door heb geleerd over mezelf. Zoals niet in de slachtofferrol schieten maar goed luisteren naar mijn lijf. Waarom ben ik ziek? Een lichaam geeft iets aan; achter een griepje zit ook iets.

Shift

Op het moment dat bij Melanie het verdriet en de schrik voorzichtig indalen, zijn Bram en zij eigenlijk al bezig met het maken van een shift. De overal voelbare prestatiedruk is het jonge stel een doorn in het oog: ‘We gaan dit niet doen tot aan ons pensioen’. De jonge generatie staat behoorlijk achter: de pensioenleeftijd schuift steeds op, er moet fulltime (en vaak nog veel meer) gewerkt worden om de hypotheeklasten te dragen. En die hypotheeklasten rijzen op hun beurt ook de pan uit. Het gevolg? Altijd druk, altijd doorgaan. En toe aan vakantie? Dan nog maar even harder en meer werken om dat te bekostigen. Het put uit, en dat bevalt Melanie en Bram niet.

Minimaliseren

“We konden eigenlijk nooit de rust nemen om na te denken over wat we nou eigenlijk wél wilden. Het leven draaide om altijd verder kijken en was nogal materialistisch. We durfden niet naar binnen te kijken: niet in contact te komen met onszelf. Maar we wisten wél dat we ooit ‘iets voor onszelf wilden doen’. Maar ja, hoe dan?” In november schaft Melanie het boek van Michael Pilarczyk aan. In januari zetten Melanie en Bram hun huis te koop. Ze slaan aan het opruimen en denken letterlijk na over de meerwaarde van spullen.

Druk, druk

“Dat materialistische is overal.” Millennials groeien op in een samenleving waarin hard gewerkt moet worden voor spullen, die eigenlijk niet nodig zijn. Een goedkoop huis kopen en het ‘lekker snel’ laten opknappen. Koopverslaafd raken om altijd maar mee te komen met anderen die het ‘nieuwste van het nieuwste’ hebben. En hier uiteindelijk aan onderdoor gaan: uit contact raken met de familie, of tijdens de eerste baan al een burn-out krijgen. Tekenend hiervoor is het voorbeeld dat Melanie geeft: “Dan kom ik oud-studiegenoten tegen die ‘druk druk’ zijn. Ze hebben geen aandacht, geen focus, luisteren niet echt. De ogen schieten alle kanten op en altijd die uitspraak: ‘Ik moet wel weer zo gaan’. Poeh: niet te doen. Ik laat ze dan maar snel weer verder gaan met waar ze mee bezig waren.”

Het minimaliseren blijkt een gouden greep. Niet alleen voor Melanie en Bram, maar ook voor heel veel andere generatiegenoten. Dus delen zij deze aanpak met iedereen die op zoek is naar een bewuster en reislustiger leven. En dat kan dus ook (of juist?) met een chronische ziekte. Melanie: “Ziek worden is klote, maar op moment dat eerste emotie gedaald is, zou je moeten denken ‘oké: wat kan ik hiermee?’ Luister ernaar, je bent namelijk te laat als het licht uitgaat”.  Lees alles over ontspullen, minimaliseren en duurzaam leven op offroaddog.nl.

Be brave, be BRAVICO

Jonge mensen willen schaars goed: positiviteit. Ben jij daar ook zo aan toe? Sluit je aan.Schrijversgeluk

Schrijversgeluk

Van swapfiets tot studieschuld

Van swapfiets tot studieschuld